Transitie

5 mei 2020 2 Door Miep van Leeuwen

Het is al weer zes weken geleden dat ik aan kwam in Nederland. Het proces van transitie, verandering, is deze keer moeilijker geweest dan andere jaren. Altijd als ik met verlof kom moet ik wennen en zijn de dingen vreemd in Nederland. Deze keer heeft het veel emoties teweeg gebracht die niet zomaar ‘over’ waren. Eigenlijk ervaar ik nu pas het begin van weer ‘landen’. Mijn vertrek uit Sierra Leone is zo abrupt geweest dat het mij geschud heeft. Als ik mijn eerste weblog na aankomst terug lees denk ik, tjonge, heb ik dat geschreven? Om lessen te leren uit deze periode hebben we tijd nodig. En welke lessen zijn dat dan? Geen makkelijke vraag!

Wel probeer ik in deze onzekere periode van dag tot dag te leven. Mijn officiƫle verlof is nu begonnen. Wanneer ik terug kan keren lijkt erg onzeker, zoals zoveel dingen onzeker zijn op dit moment. Het bijzondere is dat we in Nederland nu allemaal in deze onzekerheden zitten.

Mijn hoofd en hart zijn in Sierra Leone. Ik hoop en bid dat de uitbraak mee mag vallen. Het lijkt hopen tegen beter weten in maar voor God is het mogelijk. Het is goed om contact te hebben met andere zendelingen en te ervaren dat we dezelfde vragen en pijn hebben. God heeft in alles voorzien de afgelopen weken en dat zal Hij ook de komende tijd doen. Deze tijd van stilte is een geschenk, genade en ik probeer er zo goed mogelijk mee om te gaan.

Hij zal ook voorzien voor al die Afrikaanse landen waar we met spanning naar kijken, hoe zal het gaan als het virus zich verder verspreidt? Toch schuurt het, de luxe die ik hier mag hebben, de manier waarop ik mij kan beschermen; wetende dat veel van de mensen waar ik mij mee verbonden weet in Sierra Leone dat niet kunnen.

Een echte blog schrijven lukt me op dit moment niet. Door de transitie zit ik in een soort ‘overleving-stand’. En die gevoelens zijn voor niemand vreemd op dit moment vermoed ik. Want ook in ons rijke Europa weten we niet hoe het leven eruit zal zien na de transitie die het corona virus veroorzaakt.